Kaj je denar


Večina vprašanih »Kaj je denar« odgovori, da je denar tisto, kar imajo v denarnici, torej bankovci in kovanci. Delno to drži, vendar je denar še veliko več kot le predmet trgovanja v fizični obliki. Ne smemo pozabiti namreč na denar v elektronski obliki, ki je z razširitvijo računalnikov domala v vsako gospodinjstvo postal pomemben dejavnik pri vprašanju »Kaj je denar«. Skratka, denar je plačilno sredstvo, ki je s prihodom »trgovca« nadomestil blagovno menjavo. Nekoč so ljudje namreč menjali blago za blago, torej nekdo, ki je prideloval koruzo je le to zamenjal za denimo krompir. Danes denar menjamo za izdelke in storitve, katerim denar tudi določa vrednost.
Ljudje v današnjem času denar zaslužimo z delom in ga potrošimo za nakup osnovnih življenjskih potrebščin, luksuza in drugih dobrin ter storitev. Veliko ljudi se odloči, da bo denar oplemenitilo bodisi z vlaganjem v vrednostne papirje, sklade, nakup nepremičnine ali na kakšen drugačen način.

V sodobnem svetu pa je čedalje manj poslovanja s papirnatim in kovanim denarjem, pač pa največji del predstavlja elektronski in »plastični denar« s čimer mislimo na plačilne kartice. V Sloveniji smo imeli do leta 2007 svojo lastno valuto tolar, nato pa smo postali člani Evropske Unije, zato smo dobili evropsko valuto evro. V nadaljevanju si bomo pogledali še svetovne valute, zgodovino denarja, možnosti zaslužka denarja in vse kar sodi zraven.

Čeprav je Slovenija del Evropske Unije in ima zato enotno evropsko valuto evro, pa obstaja veliko različnih valut, držav, ki niso v evro območju. Pri preračunavanju evra v druge valute vam bo v pomoč valutni pretvornik.

[468 Link Unit]


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.