Novi bankovec za 5 EUR


Serija Evropa se povsod v euroobmočju uvaja od leta 2013 dalje. Novi bankovci bodo uvedeni postopno v več letih po naraščajočem vrstnem redu. Razdelitev na apoene ostaja nespremenjena: 5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 €, 200 € in 500 €.

Predsednik ECB, Mario Draghi, je novi bankovec za 5 € javnosti predstavil 10. januarja 2013 na slovesnosti v Arheološkem muzeju v Frankfurtu na Majni. Novi bankovec za 5 € je v obtok prišel 2. maja 2013

Serija Evropa

Novi bankovci se imenujejo serija Evropa zato, ker nekateri zaščitni elementi vključujejo portret Evrope – osebe iz grške mitologije, po kateri je naša celina dobila ime.

Apoeni ostajajo enaki

Novi bankovci bodo uvedeni postopno v naslednjih nekaj letih po naraščajočem vrstnem redu, začenši z novim bankovcem za 5 €. Razdelitev na apoene ostaja nespremenjena: 5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 €, 200 € in 500 €.

Časovni potek izdajanja

Natančen časovni razpored izdaje ostalih apoenov bo ECB določila pozneje ter z njim seznanila javnost in profesionalne uporabnike gotovine.

Proizvajalci naprav za obdelavo bankovcev

Pri razvoju serije Evropa so sodelovali tudi proizvajalci naprav in opreme za obdelavo bankovcev, da so se lahko pripravili na uvedbo novih bankovcev.

Najsodobnejši zaščitni elementi

Nova serija bo imela nove in izboljšane zaščitne elemente, ki bodo bankovce še bolje ščitili pred ponarejanjem.

Evolucija oblikovne podobe

Novi bankovci so nadgradnja prve serije. Še vedno bodo imeli oblikovno podobo »obdobja in slogi« iz prve serije ter enake prevladujoče barve, vendar bodo zaradi izboljšanih zaščitnih elementov nekoliko spremenjeni. Zato jih bo mogoče hitro ločiti od prve serije. Za osvežitev vizualne podobe je bil izbran neodvisni oblikovalec bankovcev iz Berlina Reinhold Gerstetter.

Oblikovani tudi za slepe in slabovidne

Enako kot pri prvi seriji bankovcev se je ECB že v fazi oblikovanja posvetovala s slepimi in slabovidnimi uporabniki ter njihove zahteve upoštevala v končnem oblikovnem predlogu.

Prvi bo bankovec za 5 €

Iz serije Evropa bo v obtok prvi prišel bankovec za 5 €. Ker se bankovci tega apoena obrabijo med prvimi, je bila njihova trpežnost izboljšana z zaščitnim premazom.

Stari in novi bankovci vzporedno v obtoku

Da bi porabile preostale zaloge, bodo centralne banke več mesecev vzporedno izdajale bankovce za 5 € iz prve in iz druge serije. Vsekakor pa bosta pri vseh apoenih obe seriji v obtoku še naprej veljali kot zakonito plačilno sredstvo.

Bankovci prve serije bodo vedno obdržali vrednost

Datum, ko bo prva serija eurobankovcev prenehala veljati kot zakonito plačilno sredstvo, bo objavljen daleč vnaprej. Kljub temu bodo bankovci iz prve serije vedno obdržali svojo vrednost, saj jih bo v nacionalnih centralnih bankah euroobmočja mogoče neomejeno dolgo zamenjati za nove.

Vir: ecb.int

V članku Kaj je denar si lahko prebereš kaj denar v resnici je.

[468 Link Unit]


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.